Terug

€50,- kassakorting met de code "zomer50" (geldig vanaf €350,-)

Wat is een Dome camera?

Wat is een Dome camera?

Een dome camera ontleend zijn naam aan de vorm. Dome betekend letterlijk “koepel”. Dit verwijst naar de doorzichtige koepel over de lens van de camera.

De dome camera is voorzien van een metalen of kunststof behuizing waarop een transparante “dome” gemonteerd is. Achter de dome bevinden zich de lens en eventueel de infrarood sensoren en andere hardware. 

Vaak wordt gedacht dat iedere dome bewakingscamera kan ronddraaien maar dit is niet waar. Enkel dome camera’s met een Pan Tilt Zoom (PTZ) functie kunnen draaien.

Sommige dome camera’s zijn voorzien van een verstelbare lens. De lens is dan of wel handmatig of wel gemotoriseerd te verstellen.

Andere dome camera’s

Naast de traditionele dome camera's met de kunststof koepel zijn er ook nog variaties op dit model die wel de naam dome camera dragen maar niet geheel meer voldoen aan de oorspronkelijke omschrijving. Variaties op de dome camera zijn de mini dome, flat faced dome, en eyeball camera. 

wat is een dome camera?


Mini Dome

Een mini dome is zoals de naam al doet vermoeden een dome camera die dezelfde uiterlijke kenmerken als een normale dome camera heeft maar dan in een compacter formaat. Door het kleine formaat van de mini dome camera valt de camera minder op dan andere dome camera’s. Het compacte design heeft ook een keerzijde. Doordat de mini dome klein van stuk is, zijn extra functies zoals een varifocale lens, PTZ (Pan Tilt Zoom) en PoE vaak afwezig.

Flat Faced Dome Camera

Een flat faced dome camera lijkt veel op een normale dome camera maar onderscheid zich door de vorm van het glas. Deze is bij een flat faced dome camera helemaal vlak. Deze variant van dome camera’s wordt minder vaak toegepast omdat deze minder vandaal bestendig zijn maar kunnen nog steeds gebruikt worden op locaties waar er minder kans is op vandalisme. Een andere mogelijkheid is om de camera buiten bereik van vandalisten te monteren.

Montage van een dome camera

Dome camera’s zijn eenvoudig te bevestigen en aan te sluiten. Doorgaans wordt een dome camera direct op het plafond gemonteerd, echter is het ook mogelijk om deze met een wandbeugel aan een muur te bevestigen en in sommige uitzonderlijke gevallen kom je ze ook op de grond tegen. Dome camera's buiten direct tegen de wand bevestigen zonder muurbeugel raden we af. 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box